Novetats al districte – abril 2021

Activitat de Barcelona en Comú de Sarrià – Sant Gervasi

Comunicat de Barcelona en Comú Sarrià – Sant Gervasi en relació amb el nom de la futura biblioteca de Sarrià (el podeu llegir aquí).

Vídeo de la xerrada del 21 d’abril sobre ultranacionalisme i dreta radical (podeu veure tota la xerrada aquí).

Activitat del Govern del districte

D’ençà de l’últim enviament sobre les novetats del districte, el Govern del districte ha continuat treballant en el control de la pandèmia i la minimització dels seus efectes, i alhora ha avançat en moltes altres qüestions, que resumim a continuació.

Els pressupostos participatius arriben a la fase de concreció!

Després de la fase de priorització dels projectes presentats, n’han passat a la fase següent de concreció una vintena a cadascun dels districtes. Aquesta fase de concreció actualment s’està duent a terme amb les persones/entitats promotores dels diferents projectes i finalitzarà el pròxim 7 de maig. A partir del 10 de juny i fins al dia 20 del mateix mes es procedirà a la fase final de votació. Us animem a participar-hi i a escollir els millors projectes!

Més millores als espais verds del districte

Al juliol començaran els treballs de millora del drenatge del Parc de l’Oreneta, amb l’objectiu d’evitar l’erosió del terreny i dels camins causada per la circulació superficial de l’aigua. Es tracta d’una intervenció de gairebé 2 milions d’euros (la més important aquest mandat de Parcs i Jardins) molt completa i que solucionarà molts dels problemes detectats, però alhora és molt respectuosa amb el medi, ja que les actuacions previstes poden adaptar-se en funció dels condicionants de l’entorn (més info). També està prevista per a aquest any la reforma del Jardí de Mercè Rodoreda, consistent en la renovació de molts dels seus elements (graons de les escales, enllumenat, repintat i restauració de baranes, nous bancs i papereres, trasllat de l’àrea de jocs infantils al C/Portolà, 3, plantació de nous arbusts…).

Uns altres treballs més senzills, però igualment necessaris que s’han desenvolupat recentment són la ressembra i millora de parterres del Turó Park (més info) i l’arranjament de camins del parc de Monterols, que es trobaven força degradats.

Finalment, celebrem també que un edifici del carrer Manuel de Falla, 34, ha estat un dels guanyadors del 2n concurs cobertes verdes, on s’incorporaran 155 m2 de nou verd urbà. Les obres s’iniciaran aquest 2021 i finalitzaran l’any vinent (més info: 1 i 2)

En marxa la Taula de Coordinació de Collserola

Fruit de la mesura de govern sobre l’emergència climàtica presentada el mes de març del 2020, des del Govern del districte, juntament amb la Gerència municipal, s’ha impulsat la creació de la Taula de Coordinació de Collserola de Barcelona, atès que la gestió i la conservació de Collserola és un repte que va molt més enllà del Districte de Sarrià – Sant Gervasi. La Taula, d’abast municipal, respon en certa manera a una de les mesures del nostre programa electoral (la del comissionat de muntanya), i es crea amb la voluntat d’aplegar la diversitat d’actors amb responsabilitats i presència en el territori de Collserola, per facilitar la coordinació d’acció i la interlocució.

Inauguració del nou equipament residencial per a dones sense llar

El passat 12 d’abril fruit de l’impuls i la bona feina del Centre Assís, la generositat de les religioses Franciscanes de la Nativitat (propietàries de l’edifici) i la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i Generalitat es va inaugurar al barri de les Tres Torres el Centre d’Inclusió Residencial La Violeta per a dones sense llar (l’acte va comptar amb la presència de la regidora de Drets Socials, Laura Pérez). Es tracta del segon equipament d’aquestes característiques que es posa en marxa a la ciutat aquest darrer any, el qual s’emmarca dins de l’estratègia municipal per prevenir i lluitar contra el sensellarisme femení. Es dona resposta, així, a l’objectiu de ciutat de no deixar a ningú enrere i d’oferir el màxim de possibilitats als col·lectius més desafavorits (més info).

Millora urbana de les vores de Via Augusta

Aquest mes d’abril han començat les obres de millora d’una part de les vores de la Via Augusta, entre el carrer de Margenat i el carrer del General Vives, que actualment es troben en un estat inacabat. Aquests treballs aportaran 1490 m2 de superfície millorada i 650 m2 de nou verd (més info)

Noves actuacions per a una mobilitat més neta, sostenible i pacificada

Al llarg d’aquest 2021 es duran a terme nous petits projectes de millora urbana consistents en l’ampliació de la vorera de la banda Llobregat del carrer Vico, l’adequació de l’encreuament dels carrers Copèrnic i Vallmajor (davant del CAP Adrià) i l’arranjament de carrer Maó (més info).

Així mateix, el Districte i l’àrea de Mobilitat instal·laran al llarg d’aquest any fins a 12 radars per controlar la velocitat dels vehicles motoritzats; tres d’aquests radars s’ubicaran en entorns escolars que han estat seleccionats dins el programa de Protegim les Escoles (més info). I han iniciat també l’estudi de mobilitat de Sarrià Nord a fi de millorar la pacificació de la part alta del carrer Major de Sarrià, reconvertida el 2019 en zona de prioritat per a vianants (més info)

Per acabar, aquest mes d’abril s’han realitzat diversos passos elevats al carrer Martorell i Penya per als vianants i per reduir la velocitat dels vehicles, i també cal celebrar l’inici de la 2a fase de construcció del nou ascensor de l’estació de metro de Vallcarca, que connectarà les avingudes de Vallcarca i República Argentina; les obres, promogudes per la Generalitat amb l’acompanyament tècnic del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, tindran una durada de deu mesos.

La finca de Muñoz Ramonet esdevindrà un centre de promoció de la cultura, l’art i la ciència

Finalment, el Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet ha aprovat el pla funcional presentat per l’Ajuntament per convertir el llegat de l’empresari en un centre de cultura, art i ciència. La finca de Muñoz Ramonet, ubicada al carrer Muntaner, 280-292, és previst que es converteixi, així, en un equipament multidisciplinari i obert a la ciutadania enfocat a la generació de coneixement i debat crític. (més info).

Benvinguda, Elisa Moragas, al nomenclàtor de la ciutat

Celebrem l’actualització del nomenclàtor del districte amb la incorporació d’un nou nom de dona, Elisa Moragas i Badia (1927 – 2006), fundadora de l’escola Nabí de Vallvidrera i innovadora pedagògica. El seu nom substitueix el vigent fins ara de Reis Catòlics, un canvi fruit de la iniciativa ciutadana impulsada per la Comissió Promotora Carrer Elisa Moragas. Aquesta nova incorporació és un pas més en la democratització i feminització del nomenclàtor de la ciutat, que actualment té menys d’un 8% de noms femenins.

Actes culturals i homenatge Jaime Gil de Biedma

En aquestes darreres setmanes també hem celebrat i gaudit de diversos actes culturals i de record. El passat 14 d’abril es va descobrir una placa literària per retre homenatge a Jaime Gil de Biedma, un dels poetes catalans en llengua castellana més destacats del segle xx; la placa es va col·locar a l’edifici on va viure (carrer de Francesc Pérez-Cabrero, 6) i va ser descoberta per l’alcaldessa Ada Colau, juntament amb familiars de l’escriptor, el regidor de Cultura, Joan Subirats, i el regidor del districte, Albert Batlle. Aquell mateix dia, a tots els districtes de la ciutat es va commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la II República. L’acte a Sarrià – Sant Gervasi va tenir lloc a la plaça del Consell de la Vila de Sarrià i va ser conduït pel nostre conseller Llorenç Sena.

També hem pogut gaudir aquests dies d’un Sant Jordi encara diferent, però amb la satisfacció de recuperar el contacte amb els llibres i les flors a l’aire lliure.

Recursos d’interès

On podem trobar aliments locals, ecològics i de temporada?

CATÀLEG DELS REFUGIS ANTIAERIS DE BARCELONA

Convocatòria de subvencions per a la transformació digital del comerç i la restauració

Nous ajuts Crea Feina Plus, per incentivar l’ocupació

Activitat dels consellers de BComú al districte

Durant el mes març el conseller Sena va presidir els consells dels equipaments de Vil·la Florida i Pere Pruna, així com diverses reunions de la Comissió Organitzadora del Centenari de Sarrià, en què també va assistir el conseller del Llano. Es va entrevistar també amb els representants de la Plataforma Construïm La Sarrianenca amb l’objectiu d’ajudar-los en la constitució d’una associació d’entitats, tema que també s’ha tractat amb l’àrea de Participació. També es va reunir amb representants de l’àrea d’Urbanisme per tractar la manera d’abordar des de Districte la protecció del verd privat, vist el cas de Can Raventós.

Juntament amb el conseller del Llano, el conseller Sena va participar en els diferents òrgans de govern del Districte, Comitè de Direcció, Comissió de Govern i Junta de Portaveus, així com a l’Audiència Pública i al Consell Plenari de Districte. Ambdós consellers van participar en diferents comissions i grups de treball a la interna per tractar de temes com la presència de Vox al Districte o la voluntat d’implantar un Pla de Ciència als districtes en què, en el nostre cas, hi puguin participar el Museu de la Ciència, l’Observatori Fabra i Vil·la Urània. Altres reunions amb presència d’ambdós consellers van servir per parlar dels pressupostos participatius i la seva evolució fins a la votació dels projectes que superin la fase de concreció al pròxim mes de juny.

Com que és a punt d’entrega la promoció de La Llave de Oro a Via Augusta/Salvador Mundi/Hort de la Vila, els consellers del Llano i Sena es van reunir amb l’equip de Planejament i Obres de Districte, representants de Parc i Jardins i de l’Associació de Veïns de Sarrià; fruit de la trobada es va aconseguir protegir els quatre Lledoners ubicats al davant de Via Augusta, 323. Es van reunir així mateix de nou amb Parcs i Jardins per conèixer l’abast de l’actuació de manteniment i millora del Parc de l’Oreneta explicada més amunt.

Per la seva part el conseller del Llano va presidir dues noves sessions de la Taula de Salut Mental i del Consell de Salut del Disticte, i una altra del Consell d’Equipament del centre Cívic Orlandai. Va ser present als actes d’homenatge d’Arcadi Oliveres i de presentació de l’Ecoxarxa de Sarrià. I es va reunir amb les àrees d’Urbanisme, Mobilitat i de Persones Grans i Diversitat Funcional per tractar, respectivament, sobre l’estratègia d’implantació dels carrils bici al districte, la mobilitat als barris de Galvany i el Farró, l’estratègia a seguir pel que fa a la solitud no volguda i l’atenció a les persones amb discapacitat.

A l’abril, el conseller Sena va conduir els consells de barri de Sarrià i de Sant Gervasi Bonanova. Va participar en la Junta de Portaveus i en noves sessions de la Comissió Organitzadora del Centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona. En aquest sentit, l’Arxiu Municipal de la Ciutat celebrarà l’11 de juny a La Seu de Districte la tercera jornada de Recerca Local per donar a conèixer el patrimoni de l’Arxiu de Sarrià, el més nombrós i ben conservat de la ciutat. En aquesta jornada es donarà el tret de sortida de la celebració del Centenari de Sarrià. Es va reunir també amb una delegació de veïns de Sant Gervasi-Bonanova per veure les possibilitats d’atendre les seves peticions d’anticipar algunes actuacions ja previstes a la Superilla de Bonanova. També va participar en la reunió amb TMB per conèixer l’avantprojecte de reurbanització de l’Avinguda Tibidabo, que ha de permetre la recuperació i la posada en servei del Tramvia Blau. El projecte té dos vessants la part ferroviària (vies, catenària, tramvies i cotxeres) i la part urbanística, que inclou la remodelació de l’avinguda i de les places del Dr. Andreu i Kennedy, per adequar-les al nou traçat.

Els consellers del Llano i Sena, juntament amb un conseller del PSC, es van reunir amb la responsable de la Ponència del Nomenclàtor per conèixer els criteris i mètode de treball de la Ponència a l’hora de posar noms als espais de la ciutat que no en tenen encara i per canviar el nom d’altres de cara al futur. Els consellers de BComú també van participar en una sessió conjunta de les àrees d’Urbanisme i Mobilitat, per abordar els treballs en marxa i els que queden pendents per part de tots dos departaments i que afecten el Districte. Així mateix, han participat en una segona sessió amb l’àrea de Patrimoni, acompanyats de l’equip tècnic i gerencial del Districte, per tractar dels estudis de paisatge urbà que s’executaran en el mandat i que són el pas previ per procedir a la seva protecció patrimonial a través de la revisió del catàleg de Ciutat que es fa des de Patrimoni.

En paral·lel, el conseller del Llano va donar suport logístic als diferents consells de barri, i, juntament amb el conseller tècnic, va acabar de concretar l’acord pressupostari amb ERC. Acompanyat de diferents tècnics municipals i d’un conseller del PSC, va visitar el local del carrer Atenes, 27, que conté un mural que cal protegir i no ha de quedar afectat pel canvi d’ús del local. Va acompanyar també a l’Associació de Veïns de Sarrià en una reunió amb l’àrea d’Ecologia per tractar sobre la futura ampliació del projecte de recollida de residus Porta a Porta. Junt amb personal tècnic del districte va fer seguiment de les mesures de govern sobre la prevenció d’addiccions en menors i sobre l’emergència climàtica, presentades fa més d’un any al Plenari del Districte. Va presidir novament una sessió de la Taula de Persones amb Discapacitat, i va assessorar el Consell de les Dones de cara a posar noms de dona a espais del districte que no en tenen. Va ser present també a la Taula d’Ús Públic de Collserola, on es va tractar temes com la hiperfreqüentació que pateix el Parc Natural. Així mateix, va fer seguiment dels avenços pel que fa a la concreció de la futura gestió del Marcat de Vallvidrera, i va assistir a una nova sessió de la Taula d’Entorns Escolar per definir els projectes a desenvolupar el 2022 en el marc del programa Protegim les Escoles. En aquest sentit, junt amb la gerència del Districte també es va reunir amb representants de l’Escola Santa Isabel per tractar sobre la recentment estrenada iniciativa del Bicibus.

Finalment, aquest mes de maig, els dos consellers s’ha reunit amb l’àrea d’habitatge per repassar els projectes d’habitatge assequible i protegit al districte i han participat en les dues comissions consultives prèvies al Consell Plenari del Districte.