Novetats del districte – Febrer 2021

Des del darrer enviament referent a les novetats al districte de Sarrià – Sant Gervasi, l’actuació municipal ha continuat molt centrada en el control de la pandèmia i la minimització dels seus efectes així com en els nombrosos treballs de preparació per celebrar unes eleccions autonòmiques amb màximes garanties de seguretat sanitària. Malgrat això, s’ha treballat també en moltes altres qüestions, i a continuació resumim algunes informacions d’interès general.

Acord Bcomú-PSC-ERC per a projectes de proximitat i represa dels pressupostos participatius

Per començar, dues bones notícies!

La primera referent a l’acord pressupostari d’enguany entre el Govern municipal (Bcomú-PSC) i ERC, que permet el desenvolupament d’un fons d’inversió de 30 milions d’euros destinat a projectes de proximitat a tots els districtes de la ciutat (més info). A Sarrià – Sant Gervasi en corresponen uns 2,4 milions d’euros, que inclouen com a projecte més destacat el fort impuls que es donarà al carril bici de la via Augusta, una actuació prevista en el nostre programa electoral de les passades eleccions municipals. A continuació, podeu veure la resta de projectes que s’executaran fruit d’aquest gran acord.


Hem de celebrar també que es posen en marxa de nou els pressupostos participatius, que es van haver d’aturar per l’inici de la pandèmia. Després d’avaluar la situació econòmica del moment i la nova realitat generada per la pandèmia a la ciutat, es reprèn aquest innovador procés participatiu, però amb modificacions en relació amb com estava pensat inicialment. Així, a causa l’actual crisi sanitària, social i econòmica, i per garantir la viabilitat del procés, s’ha hagut de reduir la dotació dels pressupostos participatius, de manera que s’han reservat 30 milions d’euros (al principi eren 75) del pressupost municipal perquè la ciutadania decideixi com vol invertir-los. D’aquests, 2,2 milions aniran a parar a Sarrià – Sant Gervasi. A partir d’aquest mes de març, s’obrirà la fase de priorització dels projectes que es van presentar en la fase anterior. Us animem a participar-hi i a escollir els millors projectes!

Passos endavant per a la construcció de la biblioteca de Sarrià i la protecció de l’hotel Buenos Aires

Una altra bona notícia és l’inici, el desembre passat, del procés de licitació de les obres de la biblioteca de Sarrià, una altra de les mesures prioritàries que portàvem al programa electoral, ja que es tracta d’un projecte llargament reivindicat al barri de Sarrià. La previsió és que a mitjans d’aquest any 2021 comencin les obres de construcció d’aquest equipament tan esperat.

S’ha avançat també en la protecció de l’antic hotel Buenos Aires de Vallvidrera: a finals de novembre del 2020, el Plenari del Consell Municipal va aprovar (amb els vots a favor del Govern municipal i ERC i l’abstenció de Junts per Catalunya) provisionalment una Modificació de Pla General Metropolità que permetrà a l’Ajuntament adquirir aquest edifici emblemàtic, canviar-li la qualificació urbanística per fer-hi allotjaments assequibles per a gent gran i joves i equipaments de barri, i catalogar-lo per protegir la seva singularitat arquitectònica.

Noves actuacions per a una mobilitat més neta, sostenible i pacificada

L’Ajuntament i el Districte continuen impulsant mesures per avançar cap a una ciutat i uns barris amb menys contaminació i més pacificats.

En primer lloc destaquem l’esforç inversor enorme que s’està fent des de Transports Metropolitans de Barcelona per renovar i fer més neta la flota d’autobusos de la ciutat en el període 2021-2024 (més info).

Volem posar en relleu també els canvis de mobilitat en els carrils laterals de l’avinguda Diagonal i la Gran Via que es van introduir a principis de febrer per reduir-hi el trànsit, promoure-hi el pas a peu i en bicicleta i facilitar la circulació dels autobusos. A partir del 8 de febrer tots els vehicles, tret de les bicicletes i els taxis, han de girar a la dreta en alguns carrers (més info)

Finalment, hem de celebrar també que la Generalitat hagi reprès les obres de construcció del tram central de la línia de 9 de metro, que al districte comporta algunes afectacions de mobilitat que podeu consultar aquí.

Campanya de sensibilització i educació ambiental ‘El mar comença aquí’

En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020 (21-29 de novembre de 2020), es va dur a terme a tota la ciutat aquesta campanya informativa per fer pedagogia sobre la necessitat de no llençar res pels embornals de les clavegueres, ja que per aquí els residus nocius per a la flora i fauna marines tenen via directa al mar. Al districte l’acció va consistir a instal·lar en diversos embornals de zones ben concorregudes onze plaques informatives amb un missatge clar i inequívoc: «Aquí comença el mar. No hi llencis res». Aquesta actuació es va acompanyar a més amb persones informadores al costat dels embornals i amb una activitat pedagògica adreçada als centres escolars (més info).

Com veiem, és molt necessària la cura del medi, que és molt fràgil, i en aquest sentit hem de lamentar el tancament provisional per raons de seguretat del parc de la Font de Racó, que recentment ha patit importants desperfectes a causa dels darrers forts temporals Glòria i Filomena (més info)

Homenatges a figures il·lustres del districte

En aquests últims mesos l’Ajuntament i el Districte han homenatjat i recordat diverses persones i una entitat que han tingut un paper destacat al districte de Sarrià – Sant Gervasi, i des d’aquestes línies també les volem tenir ben presents i els agraïm la seva tasca.

Pel que fa a les medalles d’honor de la ciutat, entregades el passat mes de desembre, les guardonades van ser la Fundació Estimia, per la tasca integradora i social dedicada a facilitar el desenvolupament de les persones amb discapacitat física, intel·lectual i sordceguesa i acompanyar les seves famílies, i Ana Tere Raventós Chalbaud, en reconeixement de la seva tasca en favor de la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual, al capdavant de la Fundació Boscana.

Pocs dies més tard, Pilar Clarassó va rebre la Medalla de la Dona del Districte, per la seva tasca emprenedora en l’àmbit de l’educació.

I des del 21 de desembre, la façana de l’immoble del número 9 de carrer de Calvet llueix una placa que l’Ajuntament dedica a l’escriptor Manuel de Pedrolo, ja que és la casa on va viure molts anys el prolífic autor. A l’acte de descoberta de la placa hi van assistir familiars i amistats de l’escriptor, el regidor del Districte i el regidor de Cultura Joan Subirats.

Finalment, des de l’assemblea de Bcomú de Sarrià – Sant Gervasi lamentem especialment la pèrdua de Jordi Llorach, veí del districte i guardonat amb la Medalla d’Honor de la ciutat l’any passat; i com no pot ser d’altra manera, també hem de lamentar la mort del gran poeta i professor universitari Joan Margarit. Que descansin en pau.

Recursos d’interès

Servei d’Orientació i Acompanyament per a Persones Immigrades

Simulador «Les meves ajudes», per conèixer quines ajudes i prestacions socials es poden sol·licitar

Col·lecció de Postals de l’Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi

Activitat dels consellers de BComú al districte

En aquests darrers mesos, els consellers Sena i del Llano han assistit a les comissions consultives prèvies al Plenari del districte, al mateix Consell Plenari i a les diferents reunions dels òrgans de govern del Districte. Han assistit a l’acte de descoberta de la placa en record a Manuel de Pedrolo. També s’han reunit amb els gestors del Centre Cívic Orlandai, per conèixer els problemes que arrossega el servei de cafeteria en les seves finances a conseqüència de la Covid-19, i amb membres de l’AFA de l’Escola Tàber, per debatre sobre diverses qüestions de mobilitat al voltant de l’escola. Així mateix, han assistit a les diferents reunions que s’han fet, juntament amb el veïnat i entitats vàries, per preparar els actes de commemoració del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona. I s’han trobat també amb l’AV de Bonanova, per atendre diverses peticions de mobilitat i noves semaforitzacions.

El conseller del Llano, per la seva part, ha continuat fent seguiment del desplegament de la mesura de govern sobre l’emergència climàtica. Ha assistit a les diferents reunions sobre el Programa Protegim les Escoles. S’ha reunit així mateix en diverses ocasions amb veïns del barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes per tractar sobre el projecte d’aula ambiental i la gestió del Mercat de Vallvidrera. Ha presidit una nova sessió de la Taula de Persones amb Discapacitat, en què es va parlar dels punts d’assessorament energètic i dels serveis oferts per Torre Jussana, i una altra de la Taula de Salut Mental, per continuar dissenyant l’estratègia de salut mental del districte. Ha presidit igualment les sessions dels consells d’equipament dels centres cívics d’Orlandai i de Sarrià, en què s’ha fet balanç de la seva activitat, greument afectada per la Covid-19. També s’ha reunit en diverses ocasions amb la regidoria de mobilitat per tractar sobre la possibilitat de posar en marxa un bus de barri a la zona de Galvany-Farró, sobre l’extensió de les àrees verdes al districte i sobre el pla de mobilitat urbana de la ciutat. Ha estat present així mateix a la Mostra Solidària del Farró i a la reunió inicial de l’Ecoxarxa de Sarrià, impulsada pel veïnat i diverses entitats del districte preocupades per la crisi ambiental global. El seguiment del projecte de recollida de residus Porta a Porta de Sarrià també l’ha fet amb diferents reunions amb els serveis tècnics i el grup de treball de seguiment. El conseller del Llano també s’ha reunit amb la comissionada d’Acció Social i amb la regidoria de Drets de Ciutadania per posar en comú les principals qüestions referents al districte i a la ciutat. Finalment, el conseller del Llano, juntament amb el conseller tècnic, s’han reunit amb Esquerra Republicana per acordar els projectes a desenvolupar enguany fruit de l’acord pressupostari ja esmentat.

Per acabar, el conseller Sena, juntament amb el regidor del Districte, s’ha trobat amb l’AV del Bellesguard per tractar de la creació d’una zona verda d’aparcament reservada per al veïnat al voltant del carrer Bellesguard/Josep Canaleta. Ha mantingut també diverses entrevistes referides a la situació del trenet de l’Oreneta i la seva continuïtat; i d’altres amb sòcies del Centre Asturiano que viuen una situació precària, a les quals que va derivar a Serveis Socials i a l’àrea de persones amb discapacitat, des d’on es fa seguiment i assessorament del cas. El conseller Sena ha estat present a la presentació de la represa de les obres de la Línia 9 al carrer Mandri per part de l’equip director d’Infraestructures de la Generalitat (les feines primeres consistiran en la retirada del pont grua i el cobriment parcial del pou, llevat d’una petita part per mantenir-ne l’accés); en una altra reunió posterior, en què també va assistir el conseller Sena, es va informar d’aquests treballs als membres de la Comissió de Seguiment del Consell de Barri de la Bonanova. Com a responsable del barri de Sarrià, el conseller Sena, acompanyat del personal tècnic del Districte, s’ha reunit amb la Comissió de Festes de Sant Medir per tractar de les mesures de seguretat i limitacions que imposa el PROCICAT quant a la celebració d’actes a l’espai públic. I acompanyat del regidor i la gerent del Districte, el conseller Sena ha atès de nou les peticions de millora del barri de l’AV de Peu del Funicular, lligades bàsicament als problemes de mobilitat al voltant de l’Escola Montserrat, carrers sense connexió a la xarxa de clavegueram i la situació d’habitatges centenaris fronterers amb el Parc Natural de Collserola.