Us fem arribar, com és habitual, les informacions referents a les novetats del districte, que esperem que trobeu interessants.
Més habitatge protegit al districte!
L’Ajuntament de Barcelona ha obert recentment una nova via per seguir ampliant el parc públic d’habitatge per garantir el dret a l’habitatge i enfortir el sector de l’habitatge social i cooperatiu. A través d’un conveni amb les entitats més representatives del sector de l’habitatge social i cooperatiu, se cedirà l’ús de solars i edificis a rehabilitar perquè siguin les entitats les que proposin els projectes a desenvolupar, amb un seguiment i control conjunt amb l’Ajuntament. Gràcies a la mesura, els terminis d’execució de les obres s’agilitzaràn notablement i es podrà donar una resposta més ràpida a la creixent necessitat d’habitatge assequible amb motiu de la pandèmia (més info).
A Sarrià – Sant Gervasi es pretén desenvolupar en tres solars projectes de cohabitatge per a persones grans i per a persones amb discapacitat; les característiques d’aquests dos projectes es concretaran en un conveni propi. Un quart solar servirà fer-hi habitatges de lloguer. Els solars en qüestió són:
- Via Augusta 375-381 (Sarrià). Solar per a cohabitatge sènior de 15 habitatges.
- Via Augusta 383-387 (Sarrià). Solar per a cohabitatge sènior de 17 habitatges.
- Via Augusta 389-393 (Sarrià). Solar per a cohabitatge per a persones amb discapacitat de 17 habitatges.
- Via Augusta 421-425 (Sarrià). Solar per a edifici de lloguer de 30 habitatges.
Entrega de claus dels habitatges de Via Augusta, 401-403
Tal com vam explicar el mes de juliol, les obres dels habitatges de lloguer assequible de Via Augusta, 401-403, han finalitzat, així com ho ha fet el procés d’adjudicació de les claus, que van ser entregades a les persones adjudicatàries el passat 19 de novembre per part de la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucia Martín (BComú) i el regidor del Districte, Albert Batlle.
Noves passes per a una mobilitat sostenible!
El Parc d’Atraccions del Tibidabo i el Districte han estat treballant darrerament en un nou pla de mobilitat per al Parc, que té l’objectiu d’augmentar notablement el percentatge de visitants que hi arriben en transport públic. El pla es posarà en marxa d’aquí a pocs mesos, en el moment de l’entrada en servei del nou funicular del Tibidabo (la Cuca de Llum), que tindrà més capacitat de transport que l’antic i comportarà un redisseny del recorregut de les línies de bus que actualment serveixen per acostar-se al Parc.
Així mateix, a fi de facilitar i fer més fluid el trànsit dels autobusos per l’avinguda Diagonal, entre Francesc Macià i Roger de Llúria, s’han eixamplat els carrils bus en tots dos sentits, cosa que ha comportat la supressió d’un carril de cotxes normal en sentit Besòs (més info).
Nous entorns escolars pacificats de cara al 2021
En el marc del programa «Protegim les escoles», que es desenvolupa per tota la ciutat, durant el 2021 es pacificaran els entorns de quatre escoles més del districte, que se sumaran als de l’Escola Poeta Foix i l’Escola Pia Balmes on s’ha actuat enguany, tal com ja vam informar el mes de setembre passat. Concretament s’intervindrà en els entorns de:
- Centre Educatiu Projecte
- Col·legi Sil
- Escola Nostra Senyora de Lurdes
- Jesuïtes Sant Gervasi – Escola Infant Jesús
Actualment, s’està treballant en la concreció dels projectes executius per poder fer totes les obres entre juliol i agost, aprofitant les vacances escolars. L’elaboració dels projectes s’està duent a terme amb diàleg de les respectives comunitats educatives (més info).
La cultura és un bé comú: es recuperen centenars d’obres d’art del llegat de la Fundació Muñoz Ramonet
El passat mes d’octubre es van recuperar 474 obres d’art i documentació que Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona. De les obres més rellevants recuperades destaquen les de Marià Fortuny i Eugenio Lucas, taules gòtiques dels segles xv i xvi, pintura estrangera del segle xix com Wintehalter o Morgan, pintura de l’escola espanyola del XVI, XVII, XVIII i pintura catalana dels segles XIX i XX (més info).
Actuacions de millora del verd urbà i nou atles de la biodiversitat
Durant aquesta tardor l’Ajuntament ha posat en marxa un pla especial de manteniment del verd, com a reforç dels treballs que es fan habitualment, per ajudar a restituir la situació atípica generada per la crisi de la covid-19. L’actuació inclou el desbrossament d’escocells, la poda d’arbusts i arbrat, la plantació d’un miler d’arbres, la sega de la gespa als parcs i jardins, la renovació de 100.000 flors i la inspecció diària dels espais verds cedits a les escoles. Les actuacions al districte es detallen concretament en aquest enllaç.
Aquesta tardor l’Ajuntament també ha presentat la nova versió de l’Atles de la Biodiversitat, una eina en línia molt interessant que fa un recull detallat de tota la flora i fauna dels 73 barris de la ciutat (més info).
Commemoració del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona
En la darrera sessió del Consell Plenari del Districte, el conseller Llorenç Sena, en nom del govern del Districte va presentar una mesura de govern per posar en marxa la commemoració d’aquesta efemèride, que es va produir el 4 de novembre de 1921 i va ser una peça clau en la finalització de la transformació urbana de la ciutat.
La mesura de govern es desenvoluparà mitjançant diversos grups de treball amb representants de les entitats històriques del barri i d’altres dedicades a la recerca i difusió de la història local. Si teniu interès a participar-hi o a aportar qualsevol idea, podeu respondre aquest correu i us posarem en contacte amb el conseller Sena o del Llano.
Mesures contra la Covid-19
En l’anterior enviament referent a les novetats del districte s’explicava que, arran de l’inici del curs escolar, l’Ajuntament ha posat a disposició de les escoles més de 200 espais (entre equipaments municipals i espais exteriors) perquè els puguin fer servir per a les seves activitats educatives. Un esforç semblant s’ha dut a terme des d’aleshores amb els centres d’atenció primària de tota ciutat, de manera que l’Ajuntament els ha cedit 45 espais per fer les vacunacions de la grip i uns altres 25 per afavorir la realització de proves analítiques contra la Covid-19.
Debat sobre emergència climàtica, alimentació i salut
Des de l’Assemblea de Bcomú de Sarrià – Sant Gervasi tornem a programar la xerrada en línia «Emergència climàtica, alimentació i salut», que el passat 27 d’octubre no es va poder dur a terme per problemes tècnics.
La nostra salut i la del planeta estan íntimament relacionades, i l’única manera de garantir-les és revertint el nostre model de vida cap a un consum, transport i alimentació més sostenibles. La sortida a la pandèmia ha de ser ecològica.
En parlarem el pròxim 14 de desembre a les 18.30 h amb el doctor Carlos A. González Svatetz, metge epidemiòleg, investigador emèrit de l’Institut Català d’Oncologia i autor del recent llibre Emergència Climàtica, Alimentació i Vida Saludable, d’Editorial Icària. És membre de l’Eix de Salut i l’Assemblea de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona en Comú.
Us hi podeu inscriure aquí. Us hi esperem!
Vídeo de la xerrada “Lluitem contra la nova dreta radical”
El passat dijous 12 de novembre des de l’assemblea de Barcelona en Comú de Sarrià – Sant Gervasi vam organitzar aquesta xerrada en línia, el contingut de la qual és molt vigent en els temps actuals i el podeu recuperar mitjançant aquest enllaç.
Activitat dels consellers de BComú al districte
En els darrers dos mesos, l’activitat del Districte ha estat molt centrada en la gestió dels efectes de la segona onada de la pandèmia, que ha trasbalsat sobretot el treball dels centres educatius i sanitaris. Els consellers Sena i del Llano han estat atents a aquestes situacions i alhora han dut a terme moltes altres feines.
Ambdós consellers han assistit als diversos consells de barri, comissions consultives i de seguiment, audiències públiques i consells plenaris que s’han celebrat en aquest període. Han promogut reunions amb la regidoria d’Habitatge i amb la Direcció de Patrimoni, que es van dur a terme amb tot l’equip de govern del Districte: en la primera es van tractar i desencallar diversos temes a fi d’incrementar el parc d’habitatge social i assequible a Sarrià – Sant Gervasi (com s’ha explicat més amunt); en la segona, es va debatre sobre l’estratègia a seguir a partir d’ara per protegir de la millor manera possible el paisatge urbà del districte. A més, han impulsat reunions amb l’equip gerencial del districte per tractar sobre la gestió cívica del futur equipament del Mercat de Vallvidrera. En relació amb el Pla d’Actuació del Districte, l’equip de govern també s’ha reunit en diverses ocasions per acabar-lo d’adaptar a la nova situació derivada de l’emergència sanitària. Els dos consellers de Bcomú, juntament l’equip tècnic del districte, diverses entitats socials, veïnals i de memòria històric i consellers de l’oposició, han participat en la sessió constitutiva de la Comissió Organitzadora del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona, que ha estat promoguda i presidida pel conseller Sena. Finalment, s’han reunit també amb les associacions de veïns de Bellesguard i de Sant Gervasi-Bonanova per tractar qüestions de mobilitat i de l’ampliació de l’àrea verda per a residents.
Per la seva part, el conseller del Llano també ha fet seguiment del desplegament de la mesura de govern sobre l’emergència climàtica que es va presentar el passat mes de març. S’ha reunit així mateix en diverses ocasions amb veïns del barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes per tractar sobre la millora de la recollida de les restes vegetals en aquest àmbit i sobre un projecte d’aula ambiental que s’està treballant amb les escoles de l’entorn. Ha presidit noves sessions del Consell de Salut i de la Taula de Persones amb Discapacitat, on els diferents centres sanitaris i d’atenció a aquestes persones van poder compartir les seves preocupacions per la situació actual i els seus projectes de futur. I també ha presidit la sessió inaugural de la nova Taula de Salut Mental del districte, una mesura que portàvem al nostre programa electoral. Finalment, el conseller del Llano s’ha reunit, juntament amb l’equip gerencial del districte, amb la direcció del Parc d’Atraccions del Tibidabo per acabar de definir el nou pla de mobilitat del Parc, una mesura també recollida en el nostre programa electoral. A més també ha assistit a les diferents reunions sobre el Programa Protegim les Escoles, en què ha pogut conèixer les demandes de les diferents escoles que participen en aquest programa a mitjà termini.
A més a més, el conseller Sena, juntament amb el regidor Batlle i la gerent del Districte, s’ha reunit amb l’Associació de Veïns de Peu del Funicular per tractar dels problemes de mobilitat provocats per l’Escola Montserrat. Per verificar in situ les demandes de l’Associació, el conseller Sena, acompanyat de nou pel regidor i la gerent, ha fet una inspecció a l’avinguda Vallvidrera per valorar presencialment els embussos provocats per la sortida de l’alumnat de l’Escola Montserrat. També s’ha reunit amb l’Associació de Veïns de la Plaça Sant Vicenç per recollir les seves queixes per les molèsties derivades de les botellots nocturns. Ha rebut, així mateix, el president de l’Associació de Veïns del carrer Trinquet/Monterols per tractar la possible retirada de les plantes i testos presents al carrer Monterols perquè dificulten el pas d’invidents, persones amb mobilitat reduïda i cotxets de nadons.
Reprenent els projectes de memòria històrica, el conseller Sena, s’ha reunit, juntament amb el regidor i la gerència del Districte, amb l’arxiver en cap de Barcelona, per tractar de la publicació d’un volum divulgatiu del fons documental de l’arxiu de Sarrià (el més complet i abundant de Barcelona) amb motiu del centenari de l’agregació de Sarrià. Per acabar, en reunió amb la cap de gabinet de la Regidoria de Memòria Històrica, el conseller Sena ha parlat de la creació de la Taula de Memòria de Sarrià, mesura inclosa al pla d’actuació del districte, i del suport de la Regidoria en l’organització dels actes de commemoració de l’agregació de Sarrià.