La recollida selectiva es va posar en marxa el passat 19 de febrer dins del perímetre del que es coneix com a Sarrià Vell, delimitat per la Via Augusta, el passeig de la Bonanova, el carrer Vergós i els carrers Vives i Tutó i Duquesa D’Orleans. Un mes després del començament del Porta a Porta, el total de recollida selectiva (orgànica, paper, vidre…) es va estabilitzar entorn dels 17.000 kg setmanals (prèviament no s’arribava als 7.000 kg), mentre que la fracció orgànica ronda els 7.500 kg (abans amb prou feines se’n recollien 700).
La seva implantació respon a una demanda de l’Associació de Veïns de Sarrià, que va plantejar la necessitat de canviar el sistema de recollida de residus al barri vell. Va ser la mateixa associació, juntament amb el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius, que va proposar a l’Ajuntament de Barcelona dur a terme un estudi de pla de residu zero al casc antic de Sarrià.
El pla Barcelona Residu Zero persegueix aconseguir la disminució de la generació de residus, la reutilització dels productes i el reciclatge eficient per millorar la qualitat del producte reciclat, molt especialment de la matèria orgànica.
Malgrat que el sistema de recollida Porta a Porta ha implicat un gran canvi d’hàbits per al veïnat (el fet de separar els residus i els dies per treure’ls al carrer, l’horari de baixar les escombraries i el fet de recollir els bujols d’orgànica), la seva extraordinària implicació ha fet possible l’èxit gairebé immediat del projecte. Així, i gràcies a la magnífica tasca de separació del veïnat, s’està obtenint una fracció orgànica de gran qualitat, i les seves impureses s’han reduït del 13% a l’1%!, de manera que el compost que se n’obté és excel·lent.
Des del Districte de Sarrià – Sant Gervasi també s’ha treballat de valent per arribar a aquests bons resultats, i prèviament a la implantació del Porta a Porta, es van organitzar diverses sessions col·lectives d’informació per als residents del casc antic. Aquests residents també han rebut informació a través d’un equip d’informadors, que han estat fent visites als domicilis afectats per explicar-ne el funcionament. Actualment, a més, es manté a la Casa de la Vila un punt d’assessorament personalitzat per al veïnat, i alhora s’està fent un seguiment rigorós del projecte per anar solucionant qualsevol incidència a través d’un grup de treball amb participació veïnal i dels altres grups polítics.
La gestió tradicional dels residus (recollida deficientment seleccionada que provoca que la major part s’acabi incinerant) genera problemes de contaminació i de salut pública, així com grans despeses innecessàries d’energia i diners, que acaben pagant tota la ciutadania. En el cas concret de Sarrià, amb el Porta a Porta, s’han calculat una sèrie de beneficis directes en la vida diària: barri sense bosses d’escombraries a tota hora i tots els dies, menys molèsties en la recollida (menys sorolls) i millora de la qualitat de l’aire i dels residus recollits.
Així mateix, anualment, es preveu un estalvi de més de 5 milions de litres d’aigua, la producció de 18 tones de compost, l’estalvi de més de 500 Kwh d’energia i la reducció d’emissions de 250 tones de CO2. Els projectes de recollida selectiva de residus Porta a Porta fa temps que s’estan implantant amb èxit a Europa: Berlín, Milà, Munic o Londres estan entre les ciutats més destacades. I a Catalunya ja són més de 100 els municipis que han incorporat aquest sistema.
El projecte de recollida Porta a Porta al casc antic de Sarrià ha de ser l’exemple i la referència per anar estenent aquest model imprescindible a altres barris de Barcelona.