Novetats del districte – març 2020

Novetats al districte

El Districte ha estat treballant en el projecte de ciutat Protegim les escoles, l’objectiu del qual és fer dels entorns escolars espais de trobada segurs i confortables. Al llarg d’aquest mandat es preveu intervenir en 200 escoles, començant enguany per 20 centres educatius. Al nostre districte les escoles on es preveu actuar inicialment són l’escola Poeta Foix i l’escola Pia de Balmes.

Un altre programa de ciutat amb incidència al districte és Obrim els carrers, que implica l’obertura a la ciutadania dels carrers i, per tant, l’exclusió del trànsit rodat, o bé els diumenges al matí (vies de ciutat) o bé els dissabtes a la tarda (vies de districte). Al districte el carrer escollit és el de Sant Gervasi de Cassoles, ja que serà l’eix vertebrador del projecte Superilla de la Bonanova que ha de dur-se a terme aquest mandat.

En un altre context, el passat 10 de febrer es va posar en marxa definitivament el punt verd del Jardí de les Tres Torres, un nou equipament de recepció i classificació dels residus domèstics que no es poden tirar als contenidors convencionals del qual es podrà beneficiar el veïnat dels barris de la Bonanova, les Tres Torres i Galvany. (més info).

I continuant amb la sostenibilitat i la cura del medi, el Govern del Districte va presentar al Consell Plenari del Districte del passat 3 de març una mesura de govern alineada amb la Declaració d’Emergència Climàtica que Barcelona va fer a mitjan del mes de gener. Trobareu tot el contingut de la mesura aquí.

Finalment, no volem deixar de destacar l’acord de col·laboració que l’Ajuntament ha signat amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD) per reduir els preus dels tractaments dentals a persones vulnerables en prop de cent clíniques dentals de la ciutat. Els preus seran un 35% inferiors als de mercat, i se’n podran beneficiar totes les persones que disposin de la Targeta Rosa o de la Targeta Barcelona Solidària (més info).

Activitat dels consellers de BComú al districte

Des de primers de febrer, els consellers del Llano i Sena s’han incorporat de manera alterna al Comitè de Direcció del Districte. Ambdós consellers també van visitar plegats l’Escola Municipal de Música de Can Ponsic, on van conversar amb la seva directora i van conèixer millor l’escola i els seus projectes de futur. Juntament amb la resta de l’equip de govern del Districte, es van reunir amb el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, per tractar tots els assumptes del districte referents a aquesta àrea. Així mateix, van assistir, acompanyant el regidor Batlle, a la recepció de la Flama del Canigó a la seu del Districte de mans del Centre Excursionista Els Blaus, que enguany celebra el seu centenari. En l’àmbit intern, els consellers han assistit a dues sessions de formació a Casa Gran, una sobre IBI i una altra sobre els pressupostos participatius.

Per explicar el nou instrument de participació ciutadana dels pressupostos participatius al veïnat, els consellers Sena i del Llano han participat en nombrosos debats sectorials: educació, transformació urbana i espai públic, cultura, comerç i promoció econòmica, dones i feminismes, emergència climàtica, salut i gent gran…

En aquest sentit, el conseller Sena s’ha reunit amb l’Associació de Veïns de Sarrià per fer difusió dels esmentats pressupostos i alhora recollir les seves inquietuds i propostes de millora per al barri. També ha presidit les comissions de seguiment de Sarrià i de Sant Gervasi- la Bonanova, en què es va tractar de la ratificació i/o nova elecció del vicepresident dels respectius Consells de Barri, i també es van elaborar els respectius ordres del dia d’aquests consells.

Així mateix el conseller Sena, junt amb l’equip directiu de Districte, va assistir a una visita guiada al Museu Verdaguer, per conèixer el centre i valorar la possibilitat de celebrar-hi algun acte cultural. I per la seva condició de portaveu, ha participat en diverses juntes de portaveus de Districte, ordinàries i extraordinàries, on s’ha fixat l’ordre del dia del passat Consell Plenari del 3 de març, i també s’ha consensuat el nom de la persona escollida per rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat, a proposta del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Per la seva banda, el conseller del Llano ha estat coordinant amb l’equip tècnic i polític del Districte la redacció de la mesura de govern sobre emergència climàtica, presentada al passat Consell Plenari. Va atendre també els mitjans en la presentació del nou punt verd del jardí de les Tres Torres. També, junt amb altres membres de l’equip de govern, va acompanyar el regidor Batlle en la seva visita a la Fundació Estimia per conèixer els seus projectes de futur; i, junt amb membres de l’equip directiu del districte, es va reunir amb el gerent de Medi Ambient per tractar totes les qüestions del districte referents a aquest àmbit. Va presidir, així mateix, el darrer Consell de Seguretat, on es va fer la presentació del pla de seguretat viària de la ciutat. Finalment, el conseller del Llano i el conseller tècnic van atendre l’Associació Can Pujades, amb la qual van parlar sobre el futur dels horts de Can Pujades i de la pròxima Fira Agrícola de Vallvidrera.

Ara és l’hora de participar!

Recordem que continua en marxa el procés d’elaboració del programa d’actuació del districte (PAD) i de presentació de projectes per als primers pressupostos participatius. Us animem a participar-hi, i trobareu tota la informació aquí: PAD – pressupostos participatius.

Pròximes trobades presencials al districte (consells de barri) en el marc del Programa d’Actuació del Districte:

Sant Gervasi – la Bonanova – 9 de març, 18 h, Centre Cívic Vil·la Florida (Carrer Muntaner, 544)

El Putxet i el Farró – 11 de març, 18 h, Espai Putxet (Carrer Marmellà, 13)

Sarrià – 17 de març, 18 h, Seu del Districte (Pl. Consell de la Vila)

Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes – 19 de març, 18 h, Centre Cívic Vázquez Montalbán (Carrer dels reis Catòlics, 15)

Les Tres Torres – 23 de març, 18 h, Sant Joan de Déu (Carrer Hort de la Vila, 46)

Sant Gervasi – Galvany – 25 de març, 18 h, Institut Menéndez Pelayo (Via Augusta, 140)

Mes informació i punts de suport aquí.

Sabies què?

El dia 1 de gener de 1916 va desaparèixer el darrer municipi independent de la serra de Collserola, Santa Creu d’Olorda, i el seu territori va quedar repartit entre tres municipis: Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sarrià. Pocs anys abans havia desaparegut el municipi de Vallvidrera, i al 1922 Sarrià va ésser annexionat a Barcelona, amb la qual cosa una part del municipi de Santa Creu d’Olorda passava a ser de la ciutat.