Novetats del districte – setembre 2020

Novetats al districte

Reprenem l’enviament d’informacions referents a les novetats del districte després de la pausa estival, que esperem que hàgiu gaudit.

Barris cap a una nova mobilitat i inici efectiu de la Zona de Baixes Emissions

En els darrers dos mesos s’han continuat implantant noves mesures de foment de la mobilitat activa (a peu o amb bicicleta) o en transport públic, per fer front als reptes que imposen les crisis ambiental i sanitària que estem vivint. Estem donant passes com mai en la història de la ciutat per reduir les emissions i fer que la ciutadania reconquereixi els carrers. Tot i que pot semblar que aquestes mesures s’estan efectuant molt ràpidament, i enfront de la campanya orquestrada pels lobbys pro cotxe i l’oposició, el cert és que la crisi sanitària i ambiental fa que siguin clarament insuficients i que siguem encara lluny d’una ciutat on l’urbanisme estigui al servei de la salut i el benestar de la majoria. Per això, seguirem desenvolupant mesures que fomentin cada cop més la justícia ecològica i social, com les que hem fet ja al districte:

– La mesura més destacable en aquest sentit, és l’inici de la imposició de sancions fruit de l’activació a principis d’any de la Zona de Baixes Emissions. A causa de la pandèmia, les sancions que havien d’iniciar-se a partir de l’1 d’abril es van endarrerir fins al 15 de setembre, data en què, ja efectivament, s’han començat a multar els vehicles sense etiqueta de la DGT que circulen per l’interior d’aquesta zona els dies laborables de 7 a 20 h (més info aquí i aquí).

– Nova ordenació viària a la cruïlla de Via Augusta amb el passeig de la Bonanova (més info), per millorar la circulació dels busos en aquest àmbit.

– El passat dia 23 de juliol va entrar en funcionament el primer tram del nou carril bici de la Via Augusta, que va de Diagonal a Riera de Cassoles. ( més info) Actualment, està en estudi una 2a fase de perllongament d’aquest nou carril.

– El passat 3 d’agost, tal com s’havia anunciat al darrer enviament, es va posar en marxa l’ampliació de la zona 15 d’estacionament regulat a la part alta del districte (més info), a fi de facilitar l’estacionament dels residents i impedir que vehicles vinguts de fora hi estacionin indefinidament i gratuïta.

– S’han pacificat i fet més amables els entorns d’accés de dues escoles, ambdues al carrer Balmes, l’escola Pia Balmes i l’escola Poeta Foix (més info).

– S’ha pacificat també el carrer de Ballester i el seu entorn a la cruïlla amb l’avinguda de la República Argentina, atenent una petició veïnal per evitar que aquest carrer continués fent de drecera per als vehicles (més info).

 

 

 

 

– S’ha instal·lat una pilona que talla l’accés amb vehicle a la plaça del Consell de la Vila des del carrer Negrevernís, amb l’objectiu de pacificar i fer més segura la plaça i el seu entorn (més info)

Debat sobre mobilitat de BComú: Prou fums!

Us vau perdre el debat “Prou fums! La mobilitat que necessitem per salvar la nostra salut i fer front a l’emergència climàtica”? No patiu, el podeu recuperar en aquests enllaços. És ideal per escoltar-lo mentre tornes en transport públic a casa

YouTube (vídeo) – https://youtu.be/BgKyqNGSFbs

iVoox (podcast) – https://www.ivoox.com/fuera-humos-la-movilidad-necesitamos-para-luchar-audios-mp3_rf_56690613_1.html

Apple Podcasts – https://podcasts.apple.com/es/podcast/fuera-humos-la-movilidad-que-necesitamos-para-luchar/id1513967606?i=1000491616423

Spotify – https://open.spotify.com/episode/4yJ5jl40gfadxN7Hdez9Q i?si=W7aNToyaT2W0gltkSg1pPA

Mesures contra la Covid-19

La crisi de la Covid-19 està suposant uns nous reptes organitzatius i de gestió de la ciutat en tots els àmbits. A continuació enumerem les mesures més remarcables impulsades últimament des del Govern de la ciutat.

En relació amb l’inici del curs escolar, l’Ajuntament ha posat a disposició de les escoles més de 200 espais (entre equipaments municipals i espais exteriors) perquè els puguin fer servir per a les seves activitats educatives. A més, el Consorci d’Educació, el Consorci Sanitari i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, han creat l’Oficina EduCovid a fi de coordinar els centres educatius i la xarxa de salut al conjunt de la ciutat (més info).

Els mercats municipals continuen implantant mesures per garantir la seguretat sanitària i pròximament disposaran d’un sistema de vigilància per garantir que no se sobrepassi la capacitat màxima de persones permesa al seu interior (més info). A més, s’han incorporat dins el programa Radars, a fi de detectar les persones grans que es troben en situació de solitud no volguda (més info).

Barcelona disposa des d’aquest estiu d’un nou sistema de de detecció de la covid-19 en les aigües residuals i de bany (més info).

Des de Transports Metropolitans de Barcelona també s’ha treballat a fons per tal de garantir la màxima seguretat sanitària de les xarxes de metro i bus, elements indispensables per una mobilitat més saludable i amb menys contaminació (més info).

L’ajuntament ha posat en marxa recentment un nou web (Cabàs Emocional) que inclou recursos i bons hàbits per afrontar les adversitats i com abordar-les tant de manera individual com col·lectiva, ja que la pandèmia ha desencadenat també una crisi emocional, a més de la sanitària i social.

Ajudes Covid-19

Les mesures covid-19 per al manteniment de l’habitatge es prorroguen fins al 30 de setembre

Nou ajut econòmic per a famílies vulnerables afectades per la crisi de la covid-19

Ampliat el ter mini per sol·licitar l’ajut per a la rebaixa del lloguer de locals comercials (fins al 3 de novembre)

Altres projectes de millora de l’espai públic durant l’estiu

Finalització de les obres consolidació del talús de Can Castellví, fortament malmès per les pluges del passat mes de juny. La particularitat d’aquesta actuació és que s’hi ha treballat amb tècniques de bioenginyeria, reaprofitant materials de l’entorn, a fi de produir els mínims impactes (més info).

Altres actuacions a la zona de Collserola (més info)

El projecte de reforma de l’avinguda del Tibidado i del Tramvia Blau fa un pas més endav ant, ja que durant el mes de juliol va sortir a licitació la redacció d’aquest projecte (més info).

S’ha posat en marxa també el segon Concurs de Cobertes Verdes, després de la bona acollida i qualitat de les propostes presentades de la primera edició de l’any 2017 (més info).

Resolució definitiva de subvencions 2020

A continuació podeu consultar la resolució definitiva de les subvencions 2020. L’apartat del districte es troba ales pàgines 283 – 295 (més info).

Impuls a la rehabilitació d’habitatges amb 20,5 M€ en ajuts enfocats en l’eficiència energètica i en la reactivació econòmica

El passat dia 17 es van presentar els nous ajuts a la rehabilitació d’habitatges per reactivar l’economia i fer front al canvi climàtic (més info), una actuació decidida per avançar cap a una ciutat cada cop més eficient energèticament.

Activitat dels consellers de BComú al districte

Durant aquests últims mesos de període estival, tot i que l’activitat municipal baixa força d’intensitat, els consellers de Bcomú del districte han continuat desenvolupant la seva tasca habitual.

Així, els consellers Sena i del Llano han dedicat diverses sessions a la valoració del pla d’actuació del districte i a les successives revisions tècniques i polítiques dels seus continguts, amb la finalitat d’adequar-los a la nova realitat social, sanitària i pressupostaria que imposa la lluita contra la Covid-19.

Per dissenyar el programa de la commemoració de l’annexió de Sarrià a Barcelona al 1921, el conseller Sena ha participat en una reunió amb el director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), juntament amb la gerència del Districte i el mateix regidor del Districte. També va assistir a l’espectacle “Paraules i sons de Barcelona”, organitzat pel MUHBA a Vil·la Joana, casa Verdaguer de la literatura. El conseller Sena ha participat també en la sessió de tancament de la primera part del curs de Memòria Democràtica. I s’ha reunit així mateix amb l’Associació de Veïns de Peu del Funicular, juntament amb el responsable de l’Oficina de Collserola, per atendre les seves queixes i peticions de regular els problemes de mobilitat que provoca l’Escola Montserrat. En aquest sentit, es va reunir, posteriorment, amb representants de la Direcció de l’Escola Montserrat amb la presència de l’equip directiu i gerencial del Districte.

Per la seva banda, el conseller del Llano s’ha reunit dues vegades amb el grup de treball que fa el seguiment del projecte de recollida selectiva porta a porta de Sarrià, per al qual està previst impulsar una nova campanya de comunicació; l’objectiu és recordar les bondats del projecte i la conveniència de continuar amb els bons hàbits de reciclatge i de reducció de residus. També s’ha reunit amb el regidor Eloi Badia i altres consellers/eres d’ecologia urbana per discutir propostes de districte i de ciutat. El conseller Del Llano ha continuat estant atent a les principals qüestions de mobilitat del districte, sobretot les referents a l’inici del curs escolar, i ha seguit defensant en diferents espais la necessitat d’allargar el primer tram del carril bici de la Via Augusta.